Phottix Indra500 TTL – H-art – Servix

Collapse Toon informatie

16 Nov 2015 in Photography, wedding

Author : Lieven

 

Phottix Indra500 TTL

Phottix Indra500 TTL

 

Phottix Indra500 TTL

A no brainer for every wedding photographer

pdf versie

Servix

Dankzij een hun goede en trouwe service is Servix één van mijn vaste plaatsen waar ik ga kijken voor nieuw fotografiemateriaal. Steeds zijn ze bereid om uitleg te geven en het nodige te demonstreren, wat voor mij als beroepsfotograaf belangrijk is bij het afwegen wat de volgende aankoop zal worden. Al maakt het materiaal mijn werk niet, het zorgt ervoor dat mijn werk een stuk eenvoudiger geworden is. Ieder stukje materiaal die mijn opstarttijd verminderd, zorgt dat ik me minder zorgen moet maken en is voor mij (tegen de juiste prijs) het investeren waard.

Zo kreeg ik, dankzij Servix, de Phottix Indra500 TTL in mijn handen gedrukt. Ons gesprek verliep als volgt:

“Lieven, probeer dit even en laat ons weten wat je ervan vindt.”
Cool, bedankt, is altijd leuk om nieuwe speeltjes te testen.
“Je zal versteld staan van het resultaat en vermogen van deze nieuwe indra 500 TTL”
Ja,ja, eerst testen en dan geloven. Ik heb namelijk een grote hekel aan de meeste TTL systemen, daar deze me nooit een consistente lichtoutput geven.
“De Phottix is hier uniek in, monteren, triggers aansluiten en klaar.”
We zullen zien, maar alvast bedankt!

Alles ingeladen in de wagen, 1 koffertje (lichtgewicht) en 2 superhandig softboxen. Ik ben meestal gewoon van volledige studio setups mee te nemen en een doos vol kabels en triggers.

Deel 1: Het huwelijk

De dag na mijn bezoek aan Servix had ik een huwelijk ingepland, dus totaal geen tijd om de Phottix Indra500 TTL door te nemen of uit te testen. De huisvader in me zei; “laat het thuis en doe wat je goed doet op een huwelijk”. Mijn ‘geek’ kant echter was aan ’t roepen: “wie niet waagt blijft maagd, meenemen die handel en testen met je trouwkoppel.”

Gelukkig bouw ik altijd een goede vertrouwensband op met het trouwkoppel zodat ze de dag van hun huwelijk bijna stressloos zijn voor hun fotosessies. Aangekomen op de lokatie vertelde ik hen over het nieuwe materiaal dat ik mocht testen voor Servix. Indien het niet onmiddellijk werkte schakelden we onmiddellijk over op wat ik gewoon was, werkte het wel, dan hadden ze uniekere beelden op hun huwelijksdag. Unaniem kreeg ik vrijspel van mijn koppeltje (thx ;-))

Phottix uit zijn koffer gehaald, flitshoofd op een statief gemonteerd, snelle klik-aansluitingen maken de verbinding tussen flitshoofd en elegante batterijpak. Trigger op mijn Nikon D800 geplaatst, alles aangelegd en ….

“Sanne en Kevin, gaan jullie even samen naast jullie wagen staan. Kijk rustig naar …”

Afdrukken, BAM, eerste beeld in de sacoche .

1/1250 f2.8 ISO 100
11-07-03 Huwelijk Sanne & Kevin small jpg-0408Schermafdruk 2015-11-17 11.35.31

In bovenstaand beeld zou zonder invulflits van de Phottix hun gezicht even donker zijn als de schaduw op de achtergrond muur. De zon zorgt hier voor o.a. het haarlicht, de Phottix geeft mij de nodige fill.


Ongelofelijk, voor mij althans, dat een ttl-systeem me onmiddellijk een mooi gebalanceerd beeld geeft. Wil je iets meer, iets minder licht, de compensatie knoppen werken uiterst precies.

Ik zoek steeds bij mijn huwelijksbeelden om een rustig gebalanceerd beeld te fotograferen met een geringe scherpte diepte. Dit doen we door schaduwen op te zoeken, te reflecteren met licht, te flitsen en/of ons diafragma groot open te zetten. Komen we in fel zonlicht dan kunnen we het gebruik van een flits al snel vergeten of moeten we ND filters gaan gebruiken. Veel van deze zaken vergen tijd die we niet altijd hebben tijdens een huwelijks shoot. Maar nu hebben we de Indra 500. Ik verklaar even nader.

Terug kijkend naar mijn eerste beeld zag ik dat mijn camera nog op diafragma voorkeur stond f2,8 – ISO 100 met een, door de camera gekozen, sluitertijd van 1/1250. Ver boven de klassieke sync snelheid voor flitsers. De Phottix Indra500 TTL hield met alles rekening. Highspeed sync, voldoende vermogen, gelijke belichtingen over mijn verschillende beelden en een gemakkelijke, van op de camera te bedienen, commander.

Was Servix niet gesloten op dit moment dan had ik hen opgebeld om in de eerste plaats te bedanken maar ook om mijn bestelling door te voeren.

We fotografeerden verder, maakten een zonneflair met de Phottix. Gaat tot op vol vermogen tegen de zon in en genoten van een vlotte en leuke shoot. Nog een pluspunt onder deze omstandigheden is de snelle herlaadtijd zelf bij vol vermogen (geen idee hoe lang, maar voldoende snel om mij niet te hinderen met mijn werk).

1/640 f2.8 ISO 100

11-07-03 Huwelijk Sanne & Kevin small jpg-0415

Omgevingslicht word beperkt gehouden door de sluitersnelheid van 1/640 (onderwerp in de schaduw) Phottix zorgt voor de warme invulling, net alsof ze de ondergaande zon bewonderen. (tijdstip opnames juli 14u30)

1/640 f2.8 ISO 100

11-07-03 Huwelijk Sanne & Kevin small jpg-0429Schermafdruk 2015-11-17 11.35.40

Aan de schaduwzijde van het kasteel de Phottix dusdanig opgesteld om een rimlight te vormen rond mijn koppel. Dankzij de lichtstraal op de lens te laten vallen krijgen we extra leading lines naar mijn koppel.

1/1250 f2.8 ISO 100

11-07-03 Huwelijk Sanne & Kevin small jpg-0434

Hier zorgt de zon opnieuw voor het haar licht, schaduwzijde van het koppel (gezicht) wordt door de Phottix fantastisch ingevuld om meer detail te onthullen. Met een reflectie scherm is veel mogelijk, maar zonder mijn koppel te verblinden zou dit niet gelukt zijn.

1/2500 f5.0 ISO 100

Phottix Indra500 TTL - H-art - Servix

Phottix Indra500 TTL  full sun

Phottix indra 500 vs sun 1.0 – full power (4m tot onderwerp) Hier ging ik even tot het uiterste van de mogelijkheden. Veel power in een klein doosje. Phottix rocks!

Even later, net voor de familiefoto’s nog enkele testshots gemaakt op vol vermogen van mijn assistente. Dan snel kunnen omschakelen naar normale belichting om de familiefoto’s in te vullen met wat kunstlicht. Op het avondfeest de Phottix opgesteld om portretten te maken tegen een lichtgevende wand. De Phottix gaf me keer op keer een goede belichting zonder dat ik mij zorgen hoefde te maken over belichting, meting, omgeving of andere factoren. Het was bijna alsof er geen flits aangesloten was, toch had ik alle voordelen van kunstlicht.

1/100 f2.8 ISO1600

11-07-03 Huwelijk Sanne & Kevin small jpg-0695

lichtgevende achtergrond, Phottix Indra500 TTL hoofdlicht

Voor mensen gaan denken dat ik gesponsord ben, niets is minder waar. Koffertje mooi teruggebracht en uit dankbaarheid dit artikeltje geschreven. Als iets goed is dan mag dit gezegd worden. Phottix is niet de enige speler op de markt en ik maak hier ook geen vergelijkingen. Op ieder potje past een deksel, voor iedere situatie bestaat een geschikte licht oplossing. Voor wat ik deze dag nodig had was de Phottix de beste oplossing die ik reeds gebruikte.

Collega-huwelijksfotografen, willen jullie net iets meer aanbieden, dan is dit het ideale geschenk voor jezelf!

Deel 2: De garage

De dag na het huwelijk gingen we bij mijn ouders eten. Door mijn plotse liefde voor het Phottix-systeem nam ik hem mee in de wagen. “Je weet maar nooit.” Nog snel een Lastolite-achtergond erbij en gaan eten. Tussen het hoofdgerecht en het dessert (mijn mama zorgt goed voor ons ;-)) snel de Phottix gemonteerd in de garage, de achtergrond open laten springen en tegen de muur geplaast. Afstand van de softbox het onderwerp was een kleine meter, afstand van mijn camera naar het onderwerp was ongeveer 120 cm, achtergrond staat 40cm achter het onderwerp. Alles heel compact en ver weg van de luxe in onze fotostudio. Zou de phottix hier weer een goede belichting geven?

Camera D800, Manueel, 1/200, f1,4 – Phottix Indra 500 (geen instellingen)

“Mama, kom je even naar de garage, zal (hopelijk) niet lang duren.”
Moet dat nu? (bezig met lekker dessert)
“ Heb nieuw speelgoed die ik wil proberen.”

Bam, eerste beeld onmiddellijk raak. “Lach even”, bam, eerste beeld blijft beter.

“Ga maar verder doen mama, bedankt, ’t staat erop.”

1/200 f1.4 ISO 100

2015-07-05 Alice Anna Tessie Lieven Phottix small jpg-014Schermafdruk 2015-11-17 11.36.02

Mijn lieve mama, tussen hoofdgerecht en dessert. Phottix meting was perfect afgestemd met mijn camera, wist een heel geringe licht output te genereren om bij een groot diafragma geen overbelichting te geven in de highlights.

Hier nam ik effectief maar 2 beeld van mij ma. Eerste beeld was de beste uitdrukking. De belichting was perfect en de Phottix bewees opnieuw zijn waarde. Mijn enthousiasme kon niet meer op, volgende slachtoffertje was mijn lieve dochter en mijn vrouwtje. Instellingen wat aanpassen, testen met hoge sluiter snelheden, en andere diafragma’s. De Phottix Indra 500 bleef zijn werk uitstekend doen.

1/1000 f4.0 ISO 100

2015-07-05 Alice Anna Tessie Lieven Phottix small jpg-020

Tessie en Anna voor een Lastolite achtergrond

1/200 f5.0 ISO 100

2015-07-05 Alice Anna Tessie Lieven Phottix small jpg-015

Ok, daar ging de 1/3 regel, ze zijn toch schattig de kleintjes. Maar hier opnieuw, kwam mijn dochter dichter of bleef ze op de stoel, de belichting was keer op keer goed.

1/1000 f4.0 ISO 100

2015-07-05 Alice Anna Tessie Lieven Phottix small jpg-024

Camera even in de handen van mijn vrouw en snel enkele beelden met mijn dochtertje. (Bedankt schat voor deze mooie foto!) Keer op keer doet deze flits wat verwacht wordt.

Ik kan hier blijven over doorgaan maar heb niet de intentie nog een review te schrijven over de Phottix, Piet van den Ende, Phottix ambassadeur zorgde hier reeds voor. Wel deelde ik graag met jullie mijn praktijkervaringen met deze flits. Prijs-kwaliteit voor mij een echte aanrader. Eenvoudig in gebruik, vol opties en degelijk materiaal.

Bedankt voor jullie tijd en ik hoop dat jullie hierdoor een betere keuze kunnen maken bij jullie volgende aankoop. Wensen jullie verder informatie over huwelijksfotografie klik dan hier.

Groeten,

Lieven

Commercial and Wedding Photographer
www.h-art.be
www.lievenhoste.be

links:

Servix & Partners

Phottix Indra500 TTL

Lastolite achtergrond

Comments: 1

  1. Knap artikel en uitermate vlot geschreven. Lijkt me een aanrader.

Schrijf een bericht.

Your email address will not be published. Required fields are marked *